Sokak Hayvanları İçin Yeni Yasa: Uyutma Kararını Kurul Verecek, Cezalar Ağırlaşıyor

Sokak Hayvanları İçin Yeni Yasa: Uyutma Kararını Kurul Verecek, Cezalar Ağırlaşıyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 11.07.2024
A+
A-

Sokak Hayvanları İçin Yeni Yasa: Uyutma Kararını Kurul Verecek, Cezalar Ağırlaşıyor

Sokak köpeklerine yönelik düzenleme tamamlandı ve yasa teklifinde önemli değişiklikler yapıldı. Uyutma kapsamı daraltıldı ve bu kararı belediyelerde oluşturulacak kurul verecek. Köpekleri toplama yükümlülüğünü yerine getirmeyen belediye başkanlarına 3 yıl hapis cezası, köpeklerini sokağa terk edenlere ise 60 bin lira para cezası öngörülüyor.

Sokak hayvanlarıyla ilgili teklif hazır: Uyutma kapsamı daraltıldı, hapis ve para cezası yolda

AK Parti, sokak köpekleriyle ilgili kanun teklifini tamamladı ve Meclis grubunda vekiller bilgilendirildi. Teklif, imzaya açıldı ve uyutma maddesinin kapsamı daraltıldı. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, barınaklarda bir ay boyunca sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulmasının sorumluluğu artık yerel yönetimlere bırakılıyor. Sokaklarda sürüler halinde dolaşan köpekler, kuduz tehlikesi olanlar ve saldırganlar barınaklara alınacak. Uyutulup uyutulmayacaklarına karar vermek için belediyelerde veteriner hekimlerden oluşan bir kurul görevlendirilecek.

Sokak Hayvanlarına Belediyeler Binde 5 Oranında Pay Ayıracak

Sokak hayvanlarını kendi bölgelerinden toplayıp başka bölgelere bırakanlara yönelik para cezaları artırılacak. Belediyeler, barınak ve bakım masrafları için bütçelerinden binde 5 oranında pay ayırmak zorunda olacak. Bu pay, sokak köpekleri için ayrılacak ve başka amaçlar için kullanılmayacak. Denetimlerde bu payı başka amaçlar için kullanan belediye başkanlarına ceza verilecek.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler:

“Şu anda, sokaktan alınan bir hayvan, kısırlaştırılıp, aşılanıp sokağa bırakılıyordu. Yeni teklifte şimdi bu uygulamaya son veriliyor. Barınaklarda bakılacaklar. Rehabilite edilemeyen, saldırgan, hastalıklı, kuduz riski olan, sahiplenme imkânı olmayan hayvanlara uyutma uygulanacak. Belediyeler, barınaklar ve başıboş hayvanların rehabilitasyonu için bütçelerinden pay ayırmak zorunda olacak. Yapmayanlara da denetim yapılacak, ceza verilecek. İhmal edenlere hapis cezası verilecek. Bu konuda kim sorumluysa, ceza verilecek.”

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.