Rus Medyasından Türkiye-Suriye İlişkileri Analizi: Moskova’nın Diyalog Çağrısı

Rus Medyasından Türkiye-Suriye İlişkileri Analizi: Moskova’nın Diyalog Çağrısı

Rus Medyasından Türkiye-Suriye İlişkileri Analizi: Moskova’nın Diyalog Çağrısı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 14.07.2024
A+
A-

Rus Medyasından Türkiye-Suriye İlişkileri Analizi: Moskova’nın Diyalog Çağrısı

Rus medyası, Türkiye’nin Suriye politikasının hem iç hem de dış politikadaki önemini vurguluyor. Ankara’nın Suriye’deki duruşunun, bölgedeki jeopolitik denge üzerinde belirleyici bir rol oynadığına dikkat çekiliyor. Moskova ise Türkiye ile Suriye arasında diyalog ve işbirliğini teşvik ederek, istikrarlı bir bölgesel ortamın sağlanmasına yönelik çabalarını sürdürüyor. Rus analizlerine göre, Türkiye’nin Suriye politikası, hem iç politikada hem de bölgesel güvenlik stratejilerinde kritik bir faktör olarak değerlendiriliyor.

Rus devletine ait medya kuruluşu RT, Türkiye ve Suriye arasında yeniden normalleşme ihtimaline dair bir analiz yayımladı.

Şam'dan normalleşme çağrısına yanıt: İlişkilerin normale dönmesi 2011  öncesi duruma dönülmesine bağlı | Independent Türkçe

Analizde, Moskova’daki Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’nin direktörü Murad Sadıkzade’nin görüşlerine yer verilerek, “Moskova’nın Türkiye ile Suriye arasında gelişmekte olan diyalog sürecinde önemli bir rol oynaması muhtemel” denildi.

Suriye’deki iç savaşın 2011’de başlamasının ardından, “bir zamanlar iyi dost olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kısa sürede ezeli düşman haline geldiği” vurgulandı.

Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ortak çabalarıyla Suriye’nin geçen yıl mayıs ayında Arap Ligi’ne geri dönmesi, Moskova’nın Ankara-Şam hattındaki normalleşme sürecinde kritik bir rol oynayabileceği vurgulandı.

Geçtiğimiz yılın sonlarında Rusya, Türkiye ile Suriye arasındaki ilk doğrudan görüşmeleri organize etmişti. 25 Nisan’da Moskova’da düzenlenen toplantıya Türkiye, Suriye, İran ve Rusya’nın dışişleri bakanları katılmıştı.

Moskova'da kritik görüşme: Şam, Ankara'ya ne mesaj verdi?

Geçtiğimiz ay, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev’in liderlik ettiği bir toplantı gerçekleştirilmişti. Suriye rejimi ajansı SANA’nın haberine göre, Esad’ın bu görüşmede “Suriye-Türkiye ilişkilerine yönelik tüm girişimlere açık olduklarını” belirttiği aktarıldı.

Sadıkzade, yazısında şu iddialara yer verdi:

“Hem Türkiye’deki Batı yanlısı muhalefet hem de Washington ve müttefikleri, Erdoğan’la Esad arasındaki ilişkilerin normalleşmesini engellemek için mümkün olan her şeyi yapacaktır. Türk muhalefeti için böyle bir durum, hükümete baskı yapmak için etkili bir aracı kaybetmek, Washington ve müttefikleri içinse bir başka dış politika başarısızlığı anlamına gelecektir”

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.