Türkiye’nin uzay rüyası gerçek oluyor! Fırlatma için tüm sistemler iyi durumda

SpaceX, Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonunun fırlatılışına ilişkin son dakika açıklaması yaptı. İşte detaylar…

Türkiye’nin uzay rüyası gerçek oluyor! Fırlatma için tüm sistemler iyi durumda
REKLAM ALANI
Yayınlama: 18.01.2024
A+
A-

Dün son kontrollerinin tamamlanması için uçuşu bugüne ertelenen Ax-3 misyonuyla ilgili fırlatmayı gerçekleştirecek SpaceX firmasından açıklama yapıldı.

YENİ BİR ERTELEME OLACAK MI?

SpaceX’in sosyal medya hesabı X’ten yapılan paylaşımda, “Ax-3’ün bugünkü fırlatması için tüm sistemler iyi durumda gözüküyor. Fırlatma için hedef ABD doğu saatiyle 16:49 (TSİ 00:49) ve havanın uygunluğu yüzde 80.” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'nin uzay rüyası gerçek oluyor! Fırlatma için tüm sistemler iyi durumda

Buna göre Gezeravcı’nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonunun, SpaceX Dragon uzay aracıyla NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Fırlatma Kompleksi 39A’dan Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) 18 Ocak’ı 19 Ocak’a bağlayan gece TSİ 00:49’de fırlatılması planlanıyor.

Türkiye'nin uzay rüyası gerçek oluyor! Fırlatma için tüm sistemler iyi durumda

Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için hatıra bileti

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının öncülüğünde hazırlanan uzay hatıra bileti, Türkiye Uzay Ajansının (TUA) internet sitesinde yayımlandı. Türk astronotu Alper Gezeravcı’nın fotoğrafının ve uzay görevinde kullanılacak armanın yer aldığı hatıra bileti için “Gurur Duy Türkiye” sosyal medya etiketi kullanırken, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunun gururunu paylaşıyorum” ifadelerine yer verildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya adresi X üzerinden “Uzay hatırası” paylaşımını yaptı.

Astronot Gezeravcı’nın uzayda yapacağı 13 deneyden biri Ege Üniversitesine ait

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın uzaya fırlatılmasına saatler kalırken, Ege Üniversitesi (EÜ), Alper Gezeravcı’nın uzayda gerçekleştireceği bilimsel çalışmalarla ilgili bir proje üstlendi. Gezeravcı’nın uzayda gerçekleştireceği 13 deneyden biri olan Ege Üniversitesinin bu projesi, Türk Uzay Ajansı tarafından da desteklendi. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın, daha önce Ege Üniversitesine gelerek öğretim üyelerinden eğitimler aldığı da ifade edildi.

Proje NASA’dan takip ediliyor

Projenin yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday üstlenirken, araştırmacılar Doç. Dr. Barış Uzilday ve Prof. Dr. İsmail Türkan, “Ekstrem Halofit olan Schrenkiella parvula’nın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması- EXTREMOPHYTE” isimli projeyi beraber yürüttü.
Öte yandan Doç. Dr. Barış Uzilday da, proje için Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Kennedy Uzay Merkezine giderek, uzayda gerçekleştirilecek bitki biyolojisi konusundaki denemelerin hazırlık aşamasını yerinde takip ediyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.