İsrail ve ABD ajanlarını uyutan taktik! Hamas’ın yeraltına kurduğu gizli düzenek

Son dakika haberlere göre, İsrail ve ABD ajanlarını uyutan taktik! Hamas’ın yeraltına kurduğu gizli düzenek

İsrail ve ABD ajanlarını uyutan taktik! Hamas’ın yeraltına kurduğu gizli düzenek
REKLAM ALANI
Yayınlama: 25.10.2023
A+
A-

7 Ekim sabahı sabahı Hamas güçleri yerel saatle 06.00 civarında İsrail sınırından hem karadan hem de havadan sızmaya başladı. Kısa süre içerisinde binlerce kişi İsrail’in güneyini adeta işgal etti. 20 dakikada İsrail topraklarına 5000 füze fırlattığını belirten Hamas, çok sayıda İsrailli asker ve sivili esir aldı. BBC’nin güvenlik muhabiri Frank Gardner henüz savaşın ilk günlerinde İsrailli yetkililerle temasa geçti ve saldırının nasıl meydana geldiğini sonrası, Tel Aviv bu soruya ‘Hiçbir fikrimiz yok’ diye yanıt verdi.

‘SALDIRI SAATİ GİZLİ TUTULDU’

Hamas’ın gizli saldırıyı nasıl planladığı ise ilk olarak Rus televizyonunda ‘kısmi’ olarak netlik kazandı. Rusya’nın devlet kanalı RT Arabic’e konuşan üst düzey Hamas yetkilisi Ali Baraka, konuyla ilgili ‘Hamas’ın Gazze’yi yönetmeye çalıştığını göstermek istedik. İsrail’e 2.5 milyon insanla uğraştığımızı düşündürttük. Bu süreçte Hamas büyük bir saldırıya hazırlanıyordu. Saldırı saati tamamen gizli tutuldu, sadece en üst düzey isimler zamanlamayı biliyordu. Hamas son yıllarda ‘Rasyonel’ bir mantıkla ilerledi. Herhangi bir savaşa girmedik’ dedi. Baraka ayrıca İran ve Rusya’nın kendilerini desteklediğini de kaydetti.

İsrail ve ABD ajanlarını uyutan taktik! Hamas'ın yeraltına kurduğu gizli düzenek

ABD İSTİHBARAT AJANLARI KONUŞTU

CNN’e açıklamalarda bulunan ve isimlerinin gizli kalmasını isteyen iki ABD ajanı, Hamas’ın ‘ölümcül sürprizi’ nasıl planladığını aktardı. Gazze’nin altındaki kilometrelerce uzunluktaki tüneller sayesinde İsrail ve ABD istihbaratının gelişmelerden haberdar olmadığını belirten yetkililer, Hamas’ın saldırıyı bu tünellere kurduğu kablolu telefonlarla hayata geçirdiğini bildirdi. Yetkililer bu bilgiyi İsrail tarafından aldıklarını söylüyor. Bu taktikle beraber Mossad dahil olmak üzere diğer istihbarat kuruluşları da Hamas’ın telefon konuşmalarını dinleyemedi. ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Washington’daki İsrail büyükelçiliği ise CNN’in yorum talebine yanıt vermedi.

İsrail Savunma Kuvvetleri, Hamas’ın son on beş yılda inşa ettiği tünellere Gazze metrosu” adını veriyor. Tüneller, roketleri ve mühimmat depolarını saklamak ve aynı zamanda Hamas üyelerinin fark edilmeden hareket edebilmesi için bir yol sağlıyor.

İsrail ve ABD ajanlarını uyutan taktik! Hamas'ın yeraltına kurduğu gizli düzenek

‘GAZZE METROSU’

2.3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze’nin altı adeta bir yer altı şehri gibi. Yoğun tünel ağı Mısır’dan İsrail’e uzanırken bu tünellerde Hamas kuvvetleri silah, operasyon ve lojistik faaliyetlerini yapıyor. Bazı tüneller yerin 40 metre altına kadar uzanırken Hamas kuvvetleri olası bir kara harekatında burada hızlıca konum değiştirip İsrail’i zor durumda bırakabilir. France24’e göre İsrail son olarak bu tünelleri 2021 yılında bombaladı ancak hala gizli kalan tünellerin olması yüksek bir ihtimal.

İsrail ve ABD ajanlarını uyutan taktik! Hamas'ın yeraltına kurduğu gizli düzenek

YÜKSEK ZORLUK ÇOK KAYIP

New York merkezli Soufan Center düşünce kuruluşunun araştırma direktörü Colin Clarke, Hamas’ın “tünelleri ezbere bildiğini” söyledi ve konuyla ilgili şöyle dedi; Böyle bir şehirde savaşmaya hazırlanmak kapsamlı bir istihbarat gerektirecektir. İsrail’in böyle bir hazırlığı olmayabilir. Hamas taktiksel açıdan burada üste çıkma potansiyeline sahip’

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.