Dünyada manşet: ABD işgalin önünü açtı!

Tel Aviv’in bugünkü konuğu İngiltere Başbakanı Türkiye’nin ateşkes için arabululuk yapabileceğine inanıyor. Dünya medyası ise, ABD Başkanı Biden’ın İsrail ziyaretinin şifrelerini yazdı.

Dünyada manşet: ABD işgalin önünü açtı!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 19.10.2023
A+
A-

İsrail’in Gazze’de yürüttüğü savaşın on ikinci gününe girildi, ABD Başkanı Joe Biden’ın Tel Aviv ziyaretinin yankıları dinmeden bugün İngiltere’den İsrail’e destek ziyareti var. Gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

Dünyada manşet: ABD işgalin önünü açtı!

CANLI AKTARIYORUZ

08:0519 Ekim 2023İSRAİL-LÜBNAN SINIRINDA YENİ ÇATIŞMA

İsrail birlikleri ile Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah militanları arasında çatışmalar yaşandı. İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinden tanksavar füzeleri ile birlikte roket atışlarının yapıldığını duyurdu. Hizbullah ise Çarşamba günü iki savaşçısının öldüğünü, birinin ise yaralandığını açıkladı.

07:2219 Ekim 2023ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDA İSTİFA

İsrail’e kayıtsız şartsız desteğini sunan Washington’da, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki üst düzey bir yetkili istifa etti.

Dışişleri Bakanlığı’nda ‘müttefikler ve ortaklara silah tedariki’ biriminde genel müdür olarak görev yapan Josh Paul, İsrail’e ölümcül silah transferi nedeniyle görevini bıraktığını açıkladı.

11 yıllık Dışişleri kariyerinde birçok ahlaki taviz verdiğini ancak İsrail’e gönderilen silahların sınırlarını aştığını kaydeden Paul, “Hem işgal karşıtı olup hem işgali destekleyemeyiz” deyip ekledi:

“Gözü kapalı bir şekilde tek tarafı desteklemek, iki tarafa da fayda sağlamaz. Artık bunun bir parçası olmak istemiyorum.”

07:0019 Ekim 2023BIDEN ZİYARETİNİN ŞİFRELERİ

Dünyada manşet: ABD işgalin önünü açtı!

İngiliz The Times gazetesi ‘Biden İsrail’e Gazze’yi karadan işgal için özel destek verdi’ manşetini attı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kapalı kapılar ardındaki başabaş görüşmede ABD liderinin özel desteğini kazandığını yazdı. Gazeteye göre, Gazze’deki hastane katliamının gölgesinde Tel Aviv’e inen Joe Biden buna rağmen İsrail’in planlarının tamamen arkasında durduğunu Netanyahu’ya söyledi.

The Telegraph, ‘Biden İsraillilere söylüyor: Bizim 9/11’den sonraki hatalarımızı tekrarlamayın’ manşetinin altında ABD Başkanı’nın Binyamin Netanyahu’ya yaptığı uyarıyı öne çıkardı. Gazeteye göre, Netanyahu’nun Arap liderleri küçümsemesi nedeniyle barış planının paramparça olması Biden İsrail Başbakanı’nı uyarmasına yol açtı. Yanı sıra, The Telegraph da tıpkı The Times gibi ABD lideri Biden’ın Gazze’nin karadan işgaline özel destek verdiğini spotunda belirtti.

‘Biden İsrail için desteğini tekrar teyit etti ve Gazze’ye yardım anlaşmasını hazırladı’ diyen The New York Times, ABD liderinin Ortadoğu turunda İsrail’in yanında saf tutacağının sözünü verdiğini ve Mısır üzerinden Gazze’ye yardıma izin verecek bir anlaşmayı açıkladığını yazdı. New York Times’a göre, Biden’ın mesajlarının savaşa duyulan ve Gazze’deki hastane katliamı sonrası daha da tetiklenen İsrail karşıtı öfkeyi hafifletebileceği belirgin değildi.

The Wall Street Journal, ‘Biden Gazze’deki hastane patlaması için İsrail’in arkasında durdu’ başlıklı haberinde ABD liderinin müttefiki İsrail’i ziyaretinde hastanedeki ölümcül saldırıdan Tel Aviv yönetiminin sorumlu olmadığını söylediğini yazdı.

Washington Post ise manşetinde ‘ABD İsrail’in yanında saf tutarken bölge çalkalanıyor’ ifadesine yer verdi, ABD’nin başkenti Washington’daki Yahudi protestocuların İsrail-Gazze savaşında ateşkes istediğini bir başka haberinde bildirdi. ABD Kongresi’ne girip oturma eylemi yapan kalabalıktan 300 kişinin gözaltına alındığını aktaran Washington Post, göstericilerin ‘Kanlarımız aynı renk’, ‘Benim yasım senin silahın değil’, ‘Hiç kimse için bir daha asla’ ve ‘Siyonizm ırkçılıktır’ pankartları taşıdığını bildirdi.

İngiliz The Guardian gazetesi, ‘Biden İsrail’e ‘öfkeye kapılmayın’ diyor’ manşetiyle okurlarının karşısına çıktı, ABD Başkanı’nın Hamas saldırısını 11 Eylül’le kıyasladığını ve Gazze’deki hastane saldırısında ise İsrail’in yalanlamasının arkasında durduğunu yazdı.

05:1219 Ekim 2023ANLAŞMA DUYURULDU, GÖZLER REFAH SINIR KAPISINDA

Dünyada manşet: ABD işgalin önünü açtı!

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Gazze’ye sınırlı miktardaki insani yardımın ulaştırılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Biden, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi’nin Rafah sınır kapısını açarak 20 kamyonun girişine izin verdiğini belirtti.

Kahire yönetiminden yapılan resmi açıklamada, “Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ve ABD Başkanı Joe Biden, insani yardımın Refah aracılığıyla Gazze Şeridi’ne sürdürülebilir bir şekilde ulaştırılması konusunda anlaştı” denildi. Ancak Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed Fehmi teslimatla ilgili herhangi bir tarih belirtmedi.

İki lider arasındaki görüşmeye ilişkin açıklamada, yardımın iki ülkenin ilgili makamları ve uluslararası insani yardım grupları tarafından Birleşmiş Milletler’in gözetiminde koordine edileceği belirtildi.

İsrail, yardımların Hamas’a ulaşmadığı sürece teslimatı engellemeyeceğini açıkladı.

Gazze’de her şeyin tükendiğini bildiren Al Jazeera, 20 kamyonluk yardımın yaşanan insani krizi pek fazla dindirmeyeceğini ancak yine de en azından uluslararası toplumun baskısıyla İsrail’in sınır kapısını açmayı kabul ettiğini bildiriyor. Al Jazeera, ilk konvoyu daha fazla kamyonun takip etmesinin beklenildiğini de ekliyor.

Uluslararası yardım kuruluşları, Gazze’ye yapılacak insani yardımın acil olduğunu belirtiyor.

03:5519 Ekim 2023SUNAK BUGÜN TEL AVİV'DE

ABD ve Almanya’dan İsrail’e gerçekleşen en üst düzey destek ziyaretlerine İngiltere de eklendi. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, bugün Tel Aviv’e gidiyor.

Rishi Sunak, İsrail’in başkentinde Başbakan Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşecek. İki gün sürecek Orta Doğu ziyaretinde Sunak’ın bölge ülkelerini de ziyaret etmesi bekleniyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly de ilerleyen günlerde Mısır, Türkiye ve Katar’ı ziyaret edecek.

Bugün Tel Aviv’deki görüşmeleri izleyecek Al Jazeera’nın deneyimli muhabiri Alan Fisher, İngiltere Başbakanı Sunak’ın Türkiye, Mısır ve Katar’ın yükselen tansiyonu düşürmek için yardımcı olabileceğine ve arabuluculuk yapabileceğine inandığını bildiriyor.

ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail’e verdikleri desteği göstermek için hafta içinde Tel Aviv’deydi. Fransa lideri Emmnauel Macron da yarın Tel Aviv’e inecek.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.