Ünlü İsrailli yazar İsrail – Hamas savaşını CNN TÜRK’te değerlendirdi

Ünlü İsrailli yazar Yuval Noah Harari, İsrail – Hamas savaşıyla ilgili CNN TÜRK’te açıklamalarda bulundu. Harari, Netanyahu’nun yaptığı yanlış bir şey. Filistinlilere bir umut vermemiz gerekiyor. dedi.

Ünlü İsrailli yazar İsrail – Hamas savaşını CNN TÜRK’te değerlendirdi
REKLAM ALANI
Yayınlama: 17.10.2023
A+
A-

İsrail – Hamas savaşında 11 gün geride kaldı. Dünyanın gözü Gazze’deyken dünyaca ünlü yazar?Yuval Noah Harari, İsrail – Hamas savaşını CNN TÜRK’te değerlendirdi.  Yuval Noah Harari yaptığı açıklamada, “Netanyahu, yıllar boyunca ulusu ikiye ayırdı.” derken “Bölge yıllar içerisinde karşılaştığı en büyük insani krizle karşı karşıya.” açıklamasında bulundu.

İşte Yuval Noah Harari’nin açıklamaları; Netanyahu, yıllar boyunca ulusu ikiye ayırdı. Devlet kurumlarına saldırdı. Yaptığı tek iyi bir şey var kariyerinde. Körfez ülkeleriyle barış konuşmaları. Suudi Arabistan ile başlattıkları barış anlaşması sona ermek üzere. Şu konuda barış sürecine hiç dikkat etmedi ve politikalar yürüttü İsrail – Filistin çatışmaları üzerinde yürüttüğü politikalar gerçekten çok kötüydü.

Bu noktaya ulaşmamalıydık. Bu çatışmaların sebebi uzun süreden sonra ilk defa barış sürecinin başlatmasının ardından geldi. İsrail ve Suudi Arabistan arasında barış konuşmaları başladı. Normalleşmeler başlayacaktı. Hamas saldırılara başladı. Hamas barış anlaşmalarına karşı durdu.

FİLİSTİNLİLERE UMUT VERMEMİZ GEREKİYOR

Netanyahu’nun yaptığı yanlış bir şey. Yıllar boyunca Hamas ve İsrail barış olmadan birlikte yaşadı. İsrailli insanlar adına konuşuyorum. Benim teyzem ve dayım Hamas’ın saldırdığı bir yerde yaşıyorlardı. Bu teröristler eve gittiler ve sivilleri öldürmeye başladılar. İnsanlara işkence ettiler. Hayatta kalanlar amcam, dayım ve halam gibi insanlar şunu söylediler, artık bu bitti. Hamas ile birlikte yaşayamayız dediler. Bir yandan da İsrailliler Hamas’ı silahsızlaştırmak istiyor. Filistinlilere bir umut vermemiz gerekiyor.

SAVAŞIN YAYILMASI ÖNLENMELİ

Bölge yıllar içerisinde karşılaştığı en büyük insani krizle karşı karşıya. Savaşın bölgeye yayılması önlenmeli. Aynı zamanda gerilimi düşürmeliyiz. Hamas’ın tüm rehinleri bırakmasıyla olur. Ortada bir pazarlık olmamalı. Hamas bir terör örgütü. Filistinli sivilleri korumamız gerekiyor. İsrail eğer hiçbir ülke Filistinliler için sınırlarını açmakla istekli olmazsa İsrail açmalı. İsrail içinde güvenli bölgeler oluşturumalı. Bunun mümkün olup olmadığını bilmiyorum ama Gazze’deki sivilleri korumak için yollar aramalıyız. Hamas şu anda psikolojik savaş yürütüyor. Milyonlarca insanın barış şansını yok edeceklerdi. Şu anda İsraillilerin çoğu için acı dolu ve kendilerinden başkalarının acılarını duymak konusunda zor durumdalar.

Ünlü İsrailli yazar İsrail - Hamas savaşını CNN TÜRK'te değerlendirdi

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Şu anda imkansız gibi duruyor. Ancak benim halkımın tarihine baktığımız zaman 75 yıl önce Almanlar milyonlarca Yahudiyi katletti. Şu anda Yahudiler ve Almanlar çok iyi dostlar. Şu anda imkansız gibi geliyor kulağa. Ama gelecekte barış olmaması tarihe baktığımız zaman doğru tercihler yapılırsa bu mümkün. Bunun anahtarı da sürekli geçmişe dönmeyip yaraların tedavi edilmesine izin vermek. Şu anda yeni yaralar var bu yaralı durdurmalıyız.

ATILMASI GEREKEN ADIMLAR NELER?

ABD’nin dahil olduğun gördük gerilimi düşürmek için. Bir yandan İsrail’e tam desteklerini verdiler. Diğer yandan da güçlerini İsrail’i sakinleştirmek için kullandı. Bu askeri gücün iyi bir kullanımı. Uluslararası aktörler de aynı zamanda tüm esirlerin koşulsuz salıverilmesini talep etmesi gerekiyor. Aynı zamanda şunu da yapmalılar Gazze’deki Filistinli siviller Mısır ile bir sınır kapısı paylaşıyor. Mısır devleti bu sınır kapısını şu an kapattı. Bu kararın tekrar düşünülmesini istiyorum.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.