Çocuklara bağırmak ‘taciz’ etkisinde

ABD’li bilim insanları, çocuklara bağırılmasının fiziksel ve cinsel taciz ile benzer hasarı verdiğini ortaya koydu. Profesör Shanta Dube ‘Çocuklara ‘tembelsin’ ve ‘aptalsın’ dediklerinde çocuklara zarar verdiklerini fark etmiyorlar’ diyor.

Çocuklara bağırmak ‘taciz’ etkisinde
REKLAM ALANI
Yayınlama: 03.10.2023
A+
A-

Çocuklar yaramazlık yaptığında özellikle anne ve babalar onlara bağırarak tepki veriyor. Bazen de bir tür “disiplin” işlevi olarak görülen bağırmak, ister yürümeye başlayan ister ortaokul öğrencisi ister daha da büyük çocuk olsun psikolojik olarak zarar veriyor. ABD’de yapılan yeni bir araştırma, çocuklara bağırılmasının fiziksel ve cinsel taciz ile benzer hasarı verdiğini ortaya koyuyor.

‘Tembelsin’, ‘Aptalsın’

Araştırmada, küçük yaşta ebeveynlerinin sözlü saldırısına uğrayan çocukların kendilerine zarar verme, uyuşturucu kullanımı ve cezaevine gitme oranlarında daha büyük bir risk olduğu da ortaya kondu. Çocuklarına “aptal” diyen ebeveynlerin çocuklarının kendine zarar verme ve uyuşturucu kullanma riskini artırdığını söyleyen uzmanlar “Çocuklara sert bir şekilde ses yükseltmek bir saldırı formu ve büyük hasarı var” diyor. İngiliz The Guardian gazetesinin aktardığı araştırma Child Abuse & Neglect isimli tıp dergisinde yayınlandı. Araştırmada, “Bu tür saldırılar çocuğun gelişimini etkiliyor ve cinsel saldırı ve fiziksel saldırı ile eşdeğer bir etki yaratıyor” dendi. Araştırmayı yürüten Profesör Shanta R. Dube, “Genelde çocuklar çocukları eleştirdikleri ve ‘Tembelsin’ ve ‘Aptalsın’ dediklerinde çocuklara zarar verdiklerini fark etmiyorlar” dedi.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.